Tysk marineordre til Danmark

mandag d. 24. november 2008 09:29
Danske virksomheder vil have del i det kinesiske værftseventyr

Dansk producent af redningsflåder tæt på en milliard

Viking nærmer sig milliarden

Erfarne Esbjerg-erhvervsfolk spinder guld på investeringer

Marine-industrien skal være dygtigere

ArrayModified: man, 11/24/2008 - 09:37Created: man, 11/24/2008 - 09:29Esbjerg-virksomhed skal udstyre tolv tyske marine-fartøjer med evakueringssystemer.BERLIN: Den tyske marine har for første gang bestilt redningsudstyr fra Danmark i større omfang, hvilket kan føre til yderligere ordrer fra forsvaret i forbundsrepublikken.

Esbjerg-virksomheden Viking skal udstyre tolv krigs- og forsyningsskibe med i alt 48 såkaldte VEMS-evakueringssystemer til en samlet værdi af syv mio. euro (52 mio. kr.), oplyser international salgschef Bent Kromann.

Viking har arbejdet på at få opgaven i seks år. Det har varet så længe, fordi afprøvningsarbejdet i samarbejde med den tyske marine har været »meget grundigt og detaljeret«, fortæller Kromann.

Projektet begyndte 2002, da marinen besluttede, at man 2008 og 2009 ville forny redningsflåder og lignende materiel på en række mindre fartøjer.

For to år siden havde man en teknisk beskrivelse af sine ønsker klar. Viking har været med under hele forløbet og endte med at få ordren. »Evakueringstiden nedbringes fra en time til ti minutter,« siger Kromann.

Et kvalitetsstempel

Netop den indgående forberedelse betyder, at Kromann »ikke kan forestille sig«, at den tyske marine ikke vil købe Viking-produkter til andre skibe.

Virksomheden har fået »et kvalitetsstempel« siger han, og det vil kræve lignende, langvarige afprøvninger, hvis man skifter til en anden leverandør.

Meddelelsen om Viking-ordren kom ved afslutningen af et større fremstød for dansk forsvarsindustri i Berlin.

Repræsentanter for 20 danske producenter af militært udstyr mødte indkøbere fra 13 tyske virksomheder og forbundshæren. Embedsmænd fra det tyske forsvarsministerium forklarede bl.a. de indviklede anskaffelsessystemer.

Dyrke kontakter

Danske eksportører fik det råd ikke kun at henvende sig i Ministeriet, men først og fremmest dyrke kontakter med tyske virksomheder, hvor man kunne blive underleverandører.

Arrangementet på den danske ambassade bestod bl.a. af 120 kontaktsamtaler mellem danskere og potentielle tyske kunder.

»Det var en slags uformel speeddating,« fortæller chefen for ambassadens handelsafdeling Merete Juhl Vincents Svendsen.

»Tyskerne var glade for ideen, som åbenbart også har ramt et godt tidspunkt, og flere danske deltagere beretter, at de regner med, at kontakten fører til ordrer.«

Ambassaden forbereder et tilsvarende fremstød i Flensburg i maj, hvor man fra Danmark især venter jyske virksomheder.

Læs hele artiklen på ErhvervsBladet.dk